keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Viljaminkeltaruusu, Raahessa jo 1800-luvulta

Nyt kyllä tuli moka!!! Kissojen blogiin tuli ruusutarina. Mutta olkoon se ruusuna kissoilleni nyt, sillä he täyttävät 5.4. YKSI VUOTTA!!

" Kun kotikaupungissani Raahessa puhuu ruusuista, tulee aina jossakin esiin keltainen ruusu. - Tule katsomaan, se on minun pihallakin! 

Pohjolan kylmät ja Raahen tuulet kestänyt ruusu on ylpeyden ja ilon aihe.

Kuvittelen, että se olisi alunperin tullut Raaheen 'laivaruusuna'. Jotkut merimiehet ovat tuoneet sen tuliaisena kullalleen. Tämä on tapahtunut täällä joskus 1890-luvulla. Luin jostakin, että varsinkin Lapaluodossa, Raahen vanhaa satama-aluetta sitä on kasvanut useassakin pihassa. Viimeisinä vuosina sitä tavattiin enää muutamassa suojaisessa keskikaupungin pihassa. Eräästä ruususta otettiin versoja Kempeleen puutarhaoppilaitoksen
mikrolaboratorioon, jossa siitä saatiin onnistumaan mikrolisäys. Kempeleen kautta viljelyyn tulleet viljaminkeltaruusut ovat siis raahelaista vanhaa alkuperää.

Särkän Taimitarhasta sain lahjaksi pihalleni yhden ruukkuistutuksen, ja ystäväni toi omasta pihasta toisen verson. Molemmat ovat lähteneet hyvin kasvamaan, valitettavaa vain oli viime kesän märkyys ja pistiäiset jotka melkein tuhosi pensaan ja monen muun pimpinellapensaan kukinnan. Siispä tämäkin ruusu on risteytynyt pimpinellaruusun kanssa. Keltaisia ruusuja kutsutaan yleisesti Persian ruusuiksi, sittemmin risteytettynä harisonin ruusuiksi. New Yorkista löytyi erään asianajajan George Harisonin puutarhasta keltainen ruusu, joka sai nimekseen harisoninkeltaruusu. Tätä tapaa E-Suomessa kerrannaisena Harison Yellow ja yksinkertaisena Matti Hesperiana (löydetty Hesperian puistosta Helsingissä).

Pihani ruusun on todettu olevan 'William's Double Yellow' (Williamsin risteyttämä, Britannia 1828), Suomen olosuhteissa kestävin keltaruusu, raahelaisittain viljaminkeltaruusu.

Kuinka tämä ruusu sopiikaan blogisivulleni yhdessä kevätauringon kanssa! Tämän kuvan sain kuvattua viime kesänä, senkin terälehdissä puremareikiä.


1 kommentti:

Kertokaa kuka tykkää kissoistani ja antakaa minulle hoitovinkkejä! Olisin iloinen siitä!