maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kissani ovat muuttuneet yöeläimiksi!

Niin se on kissojen luonto, että kun ilmat lämpenevät, niin yö kutsuu kissoja pyyntimaille. Kissani ovat nyt viettäneet jo toista viikkoa yöt ulkona. Seurasin niiden menoa naureskellen, kun eivät ensin tienneet, että mitä tehdä. Juoksivat illalla sisällä ja ulkona. Kurkistelivat, tokko minulla olisi hyvää antaa, mutta kun ei ollut niin äkkiä ulos taas. Kissat ovat löytäneet vanhan vaistonvaraisen tiedon; MEHÄN OLLAANKIN YÖELÄIMIÄ!

Minunkin yöunet ovat siitä parantuneet, kun eivät ole aamutuimaan kukkumassa tai mahan päälle hyppimässä. Tosin he vaistoavat heti kun tulee pakkasöitä. Nyt on kaksi yötä nukuttu kiltisti sisällä, käyty vain nuuhkaisemassa yöilmaa. Varsinkin Ruusa. Majuri tosin ei välitä pikku pakkasestakaan. Ja voi sitä toimintaa tuolla ulkona! Siinä juostaan tuulen tuivertamien tammenlehtien perässä ja väijytään niitä kuin parasta saalista. Siellä tongitaan ja tutkitaan emännän perässä joka paikka, joka homma mitä teen. Varsinkin Ruusa! Majuri on enemmän tuollainen 'hällä-väliä-löhööjä'. Kärpäset verannalla saavat hänet kyllä liikkeelle. Majurista on tullut hyvä kärpästenpyytäjä.

Välistä mulkoillaan naapurin Emma-kissaa ja vähän jopa tapellaan jo. Tuohan sekin väriä Ruusan elämään. Majuri taas ei korvaansa loksauta naisten riidoille. Toista silmää raottaa päiväuniltaan terassin tuolilta, kun enemmän ääniä kuuluu tai Ruusa säntää peloissaan siihen tuolin alle. 


 Viimeistään iltapäivällä taas uni lystää, tai aamulla, kun tullaan yöjuoksulta. Naapurit varoittelevat haukoista, pöllöistä ja ilveksistä, jopa maakotkasta. Mutta miten niitä vahtii? Kissojeni pitää oppia itse varomaan. Olen antanut heille vastuuta omasta elämästään. Sen verran pitää oppia vapauden hinnasta.

Teepäs tämä perässä!


3 kommenttia:

 1. Hei,
  kissan vapaus ja kissan turvallinen liikkuminen ulkona on aina sellainen riskirajoilla oleva asia.
  Ilves on vaarallinen kissalle,kissa on aina altavastaaja, jos ilves saa vainun kissasta.
  Kaikesta huolimatta toivon sinulle ja kissoillesi onnellista tulevaa kesää.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän se pelottaa. Mutta näin maalla ei voi vangita kissoja sisäänkään, varsinkin kun heillä on tehtävänsä; hiirien ja myyrien kurissapito. Onneksi vanhassa maalaistalossa on paljon piiloja, mihin iso ilveskään ei mahdu. Ja varmaan kissat haistavat ilveksenkin, jos se liikkuu lähistöllä. Niin ihana kuin on hiljaisuus ja rauha, niin se ei pidä aina petoeläimiä loitolla. Onneksi turistit ovat alkaneet kulkea Linnaraunioilla, joten he pitävät petojakin poissa, kun kulkevat siellä ja jättävät hajunsa.

  Toivon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onhan täällä meilläkin kesäkodissa "isot kissat"vapaana. Ja ainahan se on sellainen kaksijakoinen juttu. Minä kuitenkin olen rajoittanut kissojen vapautta niin, että ne ovat yöt sisällä. Se on tietysti vaatinut meiltä sopeutumista, minulta ja kissoilta. En ole koskaan mennyt nukkumaan ennekuin kissat ovat sisällä.
   Voi niitä valvottuja iltaöitä!!??
   Nyt tilannetta rauhoittaa huomattavasti korkea kissojen ikä, kaikki nuoren kissan juoksut on juostu ja mukavuus on jäänyt jäljelle.
   Maija-kissa saa vielä muutaman vuoden oleilla tarhan turvissa ja päiviin kuuluu myös muutama valjaslenkki.
   Stemppiä kaikille kisoille.....

   Poista

Kertokaa kuka tykkää kissoistani ja antakaa minulle hoitovinkkejä! Olisin iloinen siitä!