torstai 21. helmikuuta 2013

Miksi kissa leipoo?


Olen joidenkin kissojen nähnyt tekevän tällaista kummallista vatvomista etutassuilla. Tuolla youtubessakin löytyy siitä esimerkkejä. Omien kissojen en ole aikaisemmin nähnyt tätä tekevän.

Nyt Ruusa leipoo. Olen tuon nimityksen löytänyt netistä. Leipomisen. Se tarkoittaa sitä, että kissa etsii jonkin villaisen mukavan kankaan ja alkaa työstää tassujaan. Etutassuja vuorotellen nostaen hieroo niitä kankaaseen mukavaan verkkaiseen rytmiin korvat taakse asetettuina, kuono eteenpäin, silmät kiinni ja olemus kehrääväisen tyytyväinen. Se keskittyy aivan vain itseensä. Jos se tekisi sitä toiselle kissalle, esim. Majurille, se olisi mitä parhainta hieromista.

En onnistunut saamaan kuvaa aivan nautinnollisimmasta hetkestä, kun häntä jo selvästi väsytti ja alkoi laittautumaan makuulle. Kamerani laukaisin on niin hidas.Mutta en ymmärrä miksi Ruusa tekee tällaista, kuin meditointia ikään.

Ei se varmasti pahaa tee, ei tuolle joululahjaksi saamalleni viltillekään, jossa toinen puoli on ihanan valkeakarvainen, toinen puoli tumma ja tasainen. Tassuttelun päätteeksi se työntää kuononsa viltin päälle, asettuu makuulle ja nukahtaa siihen.

Onko se jonkinlainen nukahtamisriitti? Tai tyytyväisyyden ilmaisumuoto?

On minulla kissoja; Mölli Majuri Mallunen lutkuttaa edelleenkin. Ja Ruusa-neitokainen on alkanut leipomaan!

Ps. Koska hyvin monet lukevat juuri tätä sivua ja varmaan minun laillani etsivät syytä tuolle 'leipomiselle'. olen tullut eräänlaiseen tulokseen tästä. Uskon, että Ruusallakin on jonkinlainen emon kaipuu, kun ei itse saa niitä pentuja leikattuna. Koska nykyään hän leipoo vain isoa teddy-nallea, jolla on vähän samankaltainen karva, kuten tuossa kuvan viltissäkin. Olen välistä kiusoitellut Ruusaa, että hän on rakastunut Nalleen. Sitä hän käy päivisin leipomassa ja sitten nukahtaa sen jalkojen väliin tai kainaloon. Ehkä siinä on myös lapsen (pojantyttäreni on sitä paljon hellinyt myös) tuoksu, josta hän tykkää, koska hän nukkuu myös aina tyttären vieressä, kun hän täällä vierailee. Lapsen tuoksu tuo hänelle mieleen ehkä oman vaillinaisen äitiyden ja samalla oman lapsuuden äidin rinnoilla.

Ps. Ps. On vuosi 2018 alkamassa. Ruusa edelleen leipoo. Majuri ei niinkään kaipaa enää sylissäni vanhan resunsa lutkuttamista. On kai oppinut, että en ole äiti, vaan olen emäntä. Hänkin hakeutuu nyt tuon viltin suojaan lutkuttamaan. Lisäksi olen oppinut, että tämä tapahtuu usein ulkoretkien (se aamuyö) jälkeen, ku he tulevat sisälle. Ihan ensimmäiseksi yleensä otan kummatkin  vuorotellen syliini ja vähän paijaan. Majuri on siinä onnellisena kehräten. Ruusa kuikkii jo ympärillensa, eikä malta siihen asettua. Sitten pitää saada kasvista pureskeltavaksi, sen jälkeen ruokaa ja sitten mennään leipomaan ja lutkuttamaan. Se on heidän kotiutumisjärjestyksensä ennen päiväuniaan. Uskon, että siihen sisältyy jonkinlainen turvallisuushakuisuus. Mieli palaa lapsuuteen äidin rinnalle. Uskon myös, että sitä hetkeä ei saa häiritä, eikä sille saa nauraa.

Tässä eräs ohjelma asiasta: http://areena.yle.fi/1-3189820Tässä sitä samaa vatvomista videolla, englanniksi 'kitten massage'.

9 kommenttia:

 1. Leipominen,
  siis kissan. Minä olen aina yhdistänyt tämän kissojen leipomisen niiden varhaiseen lapsuuteen. Pieni pentu kun se on emon nisällä se tekee tuota samanlaista liikettä, leipoo. Tuo pienen pennun liike emon nisällä edesauttaa emon maidon herumiseen. Emo ja pennut nauttivat molemmat ja kehräys käy. Näin minä olen sen ajatellut.
  Meillä Pena-kissa on innokas leipoja, myöskin silloin kun se on sylissä.
  Tosin Penalla on hyvin terävät kynnet ja tuo leipominen sylissä ei aina tunnu mukavalta.
  Olen aina ajatellut, että kun kissa leipoo se on hyvin onnellinen ja luottavainen.
  Terveisin Molley, kisuille myös terveiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin varmaan on.

   Hassua on vain se, että kesti vuoden, ennen kuin Ruusa alkoi leipomaan. Ehkä se aikansa katseli velipoikaa Majuria, joka pienestä pitäen kun luokseni tuli, harrasti tuota lutkuttamista. Sai siitä kai tarpeekseen tai tartunnan. Usein Ruusa leipoo juuri silloin, kun hän tulee ulkoa. Siitä olen ajatellut, että hän tyytyväisyyttään sen vain tekee. Nauttii kodin lämmöstä.

   Poista
 2. Hei,
  laitan tänne terveisiä. Olen nyt lukenut blogejasi ja kivalta tuntuu.
  Minun sydäntäni lähellä ovat puutarha ja lähinnä kukat. Perennat ja daaliat, nuo niin suuritöiset kasvit keväisin ja syksyisin. Paljon muitakin kasveja kasvattelen, vaihtelevalla menestyksellä.
  Kissat tietysti ovat aina tässä lähellä ja pienimuotoista kasvatusta olen harrastanut. Kissojeni rotu on manx, hännätön kissa.
  Terveisin Molley

  VastaaPoista
 3. Minustakin kissan leipominen on lapsuuteen kuuluva juttu. Sanon aina, että kisuilla on halipula, kun alkavat leipomaan. Meidän Matti Matikainen varsinkin leipoi paljonkin nuorempana. Mukavaa viikonloppua sinulle Leila!

  VastaaPoista
 4. Meidän kissoista tyttökissa Mirri on se, joka enemmän leipoo -tulee syliin ja tykkää että hoidetaan samalla :). Nauttii olostaan kovasti. Ei kuitenkaan yritä "lutkuttaa", kuten kissa lapsuudestani (joka otettiin meille liian pienenä). Tuo lapsuuden kissa siis "lutkutti" vilttejä ym. pitkään ja hartaasti, kuin emon nisää etsien. Viiru-poika leipoo vähemmän, mutta sekin joskus -eikä ole niin hoidonkipeä kuin Mirri -hassua sinänsä että pienempänä juuri Viiru oli se jota sai enemmän hoitaa :). Niin -kissaterveisiä täältä kylän pinnasta, arvaat varmaan mistä :).

  VastaaPoista
 5. Taidan arvata...Ruusa tykkää nukkua vieressäni. Majuri nukkuu omassa ylhäisyydessään olohuoneen tuolissa, aamulla ilmestyy hakemaan lutkutuspaikkaa.
  Jotenkin hän ei osaa muuta, sillä hän lähestyy, ilmoittaa että tarvitsee minua vähäsen. Jonkin ajan päästä sitten rauhottuu syliin ja kehrää, katsoo kauniisti välillä, kiittää että ymmärrän.
  Kolli on kolli ja itsenäistyy kummasti.
  Eikös olekin mukava nähdä miten kissat ottavat kevään vastaan. Pian haluavat olla ulkona yöt ja pyytää.

  VastaaPoista
 6. Rölli-kissa tuli kotiin aivan liian nuorena. se lutkuttaa partaani ja leipoo ja kehrää. pitää ihan minua emonaan. aika suoloista..

  VastaaPoista
 7. Tätä lutkutusasiaa kyselin eläinlääkäriltä. Siinä on kaksi mahdollisuutta. Lutkuttaminen tulee siitä, kun pentu otetaan liian aikaisin pois emolta. Ja yhtä hyvin myös siitä, että se on saanut olla emollaan liian pitkään.

  Tosin Majurilla on jäänyt se aika lailla jo pois. Kesällä sitä ei kaivattu ollenkaan. Nyt taas syksyllä, kun ilmat kylmenevät ja se haluaa nukkua yötkin sisällä. Kesän nukkui tuolla verannalla pihaa vahtien.

  VastaaPoista
 8. Hello friend: I've been visiting your web and I found "great", with good newspaper articles.

  I would like to share with you and your readers more information about the Manx cat breed.

  I hope you like my blog "Dogs and Cats" and leave me a comment if you fancy.

  Greetings from Spain

  VastaaPoista

Kertokaa kuka tykkää kissoistani ja antakaa minulle hoitovinkkejä! Olisin iloinen siitä!