sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Uteliaat kissat

Kissan yksi keskeisin luonteen piirre on uteliaisuus. Se tekee kissasta eläväisen ja jopa inhimillisen.

Usein olen seurannut, kuinka kissat hiiviskelevät ja tutkivat ulkoa tultaessa huoneiden paikat. Ja kaikki muutos heitä kiinnostaa, kuten siivoukset, uudelleen järjestelyt, uudet esineet, ostoskorit, laatikot, paperit ja jopa jätteet.

Oudot äänet saa heidät höristämään heti korviaan, katse siirtyy kysyvästi emäntään, ja niille pitää rauhallisesti sanoa, ettei ole mitään vaaraa, pakkanen se vain vanhoja seinähirsiä paukuttaa jne.

Tässä istuttiin pitkä tovi vain katon rajaan eksyneen kärpäsen kohmeloista pörinää ihmettelemässä.

Yksi ihmetyksen aihe voi olla emännän pukeminen ja riisuminen. Kissat tuijottavat joskus sitä hommaa niin, että alkaa jo tuntua kuin striptiisiä harrastaisi. Tekisi mieli selkänsä kääntää sille tuijottelulle. Selitän, että hyvähän teidän, kun on aina upea turkki päällä.

Toinen ihmityksen aihe on saunominen. Siinä he istua tikottavat kylpyhuoneen oven edessä matolla ja katselevat suihkussa oloani. Vesi näyttää varmaan mukavalta ja se ääni. Mutta lähelle ei tohdita tulla.

Saunaankin he kyllä uteliaana tulevat ja varmaan ihastuvatkin siihen lämpöön siellä. Mutta arvatkaa kun lyön löylyä. Ruusa mahtuu mukavasti oven alta pois, mutta Majurilla tekee vaikeuksia mennä niin littuun. Oven alla on aika rajattu alue paeta kamalaa kiukaan sihinää. Naurattaahan minua.

Kun sytyttelen pannun pesää, sitä tullaan katsomaan myös ja haistelemaan. Ja aluksi he huusivat vessan oven takanakin, mokomat.

Tiskikoneen meteliin he ovat jo tottuneet, mutta pesukoneen äänet kiinnostavat ainakin Ruusaa. Hän ei voi ymmärtää, miten ja mistä vesi tulee ja tekee puron lattialle, ja mikä on se kamala meteli siistin valkoisen laatikon sisällä. Tässäkin Ruusa istui tunnin sen ääressä ja seurasi jokaista ääntä ja lorinaa. Välillä meni lähemmäs, välillä kauemmas. Mitähän ihmettä kissojen päässä liikkuukaan?!

Välillä hän läppäsee vettä nopeasti käpälällään, välillä perääntyy ja taas lähestyy. Kamerani laukaisija on niin hidas, ettei se ehdi Ruusan toimiin mukaan.

Mutta ilmeitä se nappaa kuitenkin.

Siis ei kissan naama ole suinkaan ilmeetön.Tohtiskohan Ruusa tehdä tämän, jos pesukoneeni olisi edestä täytettävä?

3 kommenttia:

 1. Sinun kissasi ovat niin komeita ja pyöreä selkäisiä, juuri sellaisia kun minun mielestä kissan pitääkin olla. Minä aina kehuin meidän Vilmaa kun se oli oikein pulska, vanhemmmiten se laihtui. Kissa on tosi utelias, muistan miten Vilmakin katseli puuhiani ja kallisteli päätään. Vilma tykkäsi vedestä ja suihkutuksesta, joskun meni istumaan ja odottamaan suihkunurkkaan. Ei kissat tosiaankaan ole ilmeettömiä, mimusta tuntui kuin olisin alkanut ymmärtämään Vilman puhetta, niin varmaan sinäkin omien kissojesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän huolettaakin tuo pulskaus. Kissat olivat tottuneet pienenä saamaan navetassa lämmintä lypsymaitoa, joten jatkoin sitä kotona ostaen Hilja-maitoa, vanhan ajan maitoa. Jos oli muuta, niin olivat heti kuralla. Ja ostan heti silakoita pakastettavaksikin, kun niitä kaupan tiskiltä löytyy. Ne maistuvat meille kaikille1
   Mutta toivottavasti kissat sekä emäntä solakoituvat, kun kevät tulee ja pääsee ulkohommiin.

   Poista
 2. Nauraa hekottelen noille suloisille kisulaisillesi. Uteliashan se kissa. Vai ei ole tulleet saunomaan. Meidän kisu tuli nuorena kissana saunaan kanssamme ja loikoi alimmalla lauteella. Kun oli ihmiset mukana niin ei pelännyt kiuastakaan. Imurit ovat meidän kissalle suurimman kauhun aiheet. Nyt ihan viimeisin imuri on vasta tullut luokitelluksi esineeksi ja emännän leikkikaluksi kun kissa ei enää pongahda pihalle kun alan imuroida. Ei ole kisut ilmeettömiä. Ne ovat kuin ihmiset, yhtä inhimillisä ja ilmeikkäitä ja yhtä fiksujakin. Me ollaan tänään naurettu kisullemme kun häntä on jutteluttanut öisin ja me laitamme hänet saunaan yöksi arestiin. Hänellä on siellä ruokaa ja pehmoinen peti ja pääsy ulos asioilleen. Hän on kuitenkin hoksannut että ei se väliovi mene itsestään vahingossa kiinni. Oli varmaan nähnyt isännän laittavan sen kiinni ja nyt sitten aamulla läpsisi häntä tassullaan kun hän meni aamusilityksille.

  VastaaPoista

Kertokaa kuka tykkää kissoistani ja antakaa minulle hoitovinkkejä! Olisin iloinen siitä!