perjantai 25. tammikuuta 2013

Kissojen kavala serkku

Viime päivinä kissat ovat olleet kumman arkoja. He ovat jo pian tahtomassa sisälle asioillaan käytyään tai piileskelevät tuolla terassin suojissa, josta he kyllä pahan paikan tullen pääsevät vaikka katon rajaan.

Lehdissä tiedotetaan susista ja ennankaikkea ilveksistä. Jälkiä on löytynyt tässäkin lähimaastossa.

Kuva lainattu Wikipedian sivuilta
Eihän tuo ilves kotikissaa kummempi. Yhtä ylväs ja teräväkatseinen. Toinen vain villi ja yrittää itse tulla toimeen luonnossa. Mutta nälän ollessa pahimmillaan ilvekselle voi yhtä hyvin kelvata se kotikissakin. Kun luen kissojeni naamalta tuota arkuutta, en tohdi heitä nyt jättääkään päiväksi ulos, vaan käytän varahiekan aitasta ja jätän kissat sisälle, jos olen pitempään poissa.

Olen minäkin tavannut sekä ilveksen että suden jälkiä tuolla metsässä kulkeissa, mutta en vielä tänä talvena. Pidetään jo ihmeenä, jos joku kauris selviytyisi niiden raatelulta. Joku aika sitten olikin lehdessä juttua 400 poikkeusluvan myöntöön ilveksen metsästämiseen Suomessa. Noita kaatolupia oli haettu melkein 1000.  En tiedä vielä kuinka on näillä seuduin. Metsästyskausi on joulukuusta helmikuun loppuun. Milloinkahan katukuvassa siis näkyy ilvesturkkeja? 

On laskettu, että aikuisia ilveksiä olisi Suomessa liki 3000. Kyllä minä soisin niillekin elintilaa ja hyvää eloa, kunhan eivät vain ihan ihmisten nurkille majoittuisi. 

Katsohan kun jäniskin osasi hakea talon luota turvaa!


5 kommenttia:

  1. Meilläkin on elukat olleet muutamana iltana ihan hervottomia. Hyppäävät vähän väliä pihalle tai no, terassilla kyköttävät ja tuijottavat pimeyteen. Liekö pimeydessä jäniksiä vai mitä, mutta näkyvät pelkäävän. Suden jäljet on nähty lähiseudulla kahdessa eri paikkaa, mutta itse en ole törmännyt.

    VastaaPoista
  2. Ihan totta. Äsken olin iltapäivällä pihalla, tein lumitöitä ja hain puita. Kissat hyppivät riemussaan sinne tänne, kun olin mukana. Ja sinne nyt jäivätkin. Kun kutsuin, Majuri ryntäsi oitis sisälle, mutta Ruusaa jo ajattelin lähteä hakemaan. Huolettaa se vähän. Hassu Majuri, tulee perässä yhtä huolestuneena kurnaten, kun ovelta ovelle kutsuin Ruusaa. Hänkin oli kai hukannut Ruusan.

    VastaaPoista
  3. Kaunis kissaeläin tuo ilves. En tahtoisi sitä tähän meidän pihaan mutta kyllä niitä täälläkin on. Jokuen susikin varmaan talven mittaan taas poikkeaa kylälle. Onneksi vanha kissamme osaa varoa ja käyttää asioillaan valokateseinäisellä verannalla olevaa hiekkalaatikkoa.

    VastaaPoista

Kertokaa kuka tykkää kissoistani ja antakaa minulle hoitovinkkejä! Olisin iloinen siitä!