tiistai 22. maaliskuuta 2016

Kalevalainen kissa

Vähän suomalaisen kissan historiasta.

On tutkittu, että kissa on ilmestynyt suomalaisen kaveriksi rautakauden lopulla noin 800-1000 jKr. Ehkä ajankohta on ollut se, kun suomalaiset ovat alkaneet viljellä maita. Turmiona vilja-aitalle on ollut hiiri. Ja siihen tarvittiin kissa. Ehkä kissa on tullut meidän maisemiimme Viikinkien mukana. Laivoissakin kissa on ollut tärkeä.

Kalevalaisessa runoilussa kissa on esillä useamman kerran. Aseen terävyyttä esimerkiksi verrattiin kissan kynsiin. Hiiden väkeen kuuluva kissa oli nimeltä Kipinätär, jonka tehtävä oli ottaa varas kiinni, raapia jalat verille, kunnes palautettiin anastamat tavarat.  Usein varkauden yhteydessä esitettiin manaus, jossa pyydettiin tällaista kissaa avuksi. Tässä runo, millä tietäjät maanittelivat kissaa manan mannuilta, jotta se veisi ongelmia pois, "mokomat miehet", mennessään. 

Niin laulo mokomat miehet
Kissan kirjavan rekehen,
Kissan tuonne kiiätellä,
Eteämmä ennätellä,
Pohjan pitkähän perähän.

Kipinätär- nimitys voi johtua myös kissan sähköisestä turkista ja pimeässä vilkkuvista silmistä.

Kissa nukkui yleensä uunin päällä ja tarkkana seurasi sivusta elämänmenoa. 

Kissa lauloi kiukualla
ja pajatti pankon päässä:
Kohta nyt kuolema tulevi,
lähestyvi hengen lähtö,
kun on kuollut meien kuningas.
Nyt on meillä mielivalta,
mielivalta, kielivalta.

Joka tapauksessa. Kissa tuli jäädäkseen. Kissalla oli oma tärkeä tehtävänsä taloissa. 

Nämä tiedot poimittu kirjasta Kissojen Suomi, Keinänen & Nyman. Kissan piirros on upeasta värityskirjasta Monstra Kalevala, Heli Levänen, jossa on kuvia Kalevalan olennoista, väritys omani.

2 kommenttia:

 1. Tuo ehkä pitää paikkansa kissan ja viikinkien suhteen. Jonkun uskomuksen mukaan viikinkien mukaan tuli meille myös manx-hännätön kissa. Ja meillähän on omassa kotikissakannasamme myös tuo hännätön muunnos, joka esiintyy kaikkialla Skandinaaviassa ja myöskin Man- saarella.
  Olet tehnyt hienon väritystyön
  Hyvää pääsiäistä teille ja tietysti kisuille pienet rapsutukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin lähettävät Ruusa ja Majuri pääsiäisterveiset kaikille Suomen kissoilla ja niiden emännille kuin myös isännille!

   Poista

Kertokaa kuka tykkää kissoistani ja antakaa minulle hoitovinkkejä! Olisin iloinen siitä!